koltety mielone z papryką, koperkiem i dymką

0 (0 ocen)

Pyszne i soczyste kotlety z szynki z dodatkiem czerwonej papryki, koperku i dymki. Idealne podane w formie hamburgerów lub z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki wołowej
    papryka czerwona
    3 cebule dymki ze szczypiorkiem
    pęczek koperku
    mała kajzerka namoczona w mleku
    sól
    pieprz
    łyżka masła
    masło klarowane do smażenia

Koltety mielone z papryką, koperkiem i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy w paski i dusimy na maśle. Lekko solimy. Paprykę dusimy około 5 minut powinna trochę zmięknąć, ale nadal jędrna.
  • masa mięsna 2. W maszynce do mielenia mięsa mielimy: mięso, cebulki ze szczypiorem, koperek, podduszoną paprykę i kajzerkę. Dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • za pomocą pierścienia kształtujemy okrągłe kotlety 3. Za pomocą pierścienia kształtujemy okrągłe kotlety.
  • kotlety smażymy na klarowanym maśle 4. Kotlety smażymy na klarowanym maśle. Po 3-4 minuty z każdej strony.

Porady

Tak zrobione kotlety świetnie sprawdzą się w hamburgerach lub podane z ulubioną sałatką i ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy