Kolorowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej ciagle ubijając. Ciasto dzielimy na trzy części.
Do pierwszej części dodajemy kakao, do drugiej częsci dodajemy kiśle, do trzeciej części dodajemy 7 zółtek i 4 łyzki mąki.
Dokładnie miksujemy każdą część osobno.
Na przygotowana blaszkę nakładamy naprzemian po dwie łyzki każdego z ciasta. Zaczynamy od środka i nakładamy w to samo miejsce tak aby powstały kolorowe kregi.
Pieczemy 40 min 180 stopni.
Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrajamy ciasto na dwa blaty.
Masa:
Trzy rodzaje galaretek rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody kazdy kolor osobno. Wylewamy na płasie naczynie i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę. Ostatnie opakowania galaretek polecam tu cytynowa lub agrestową rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzątku następnie tężejąca galaretkę mikskujemy z serkami homogenizowanymi. Do tężejącej masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy.
Masą przekładamy upieczone placki.
Komentarze