Kolorowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodając cukier, żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Piec ok. 30min.
2.Masa: Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i serki mascarpone. Z podanych składników przygotować poncz.
3.Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszą część nasączyć ponczem a następnie przełożyć dżemem brzoskwiniowym i pokrojonymi brzoskwiniami połączonymi z 1/3 masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, którą należy przełożyć pozostałą masą ( zostawiając trochę masy na wierzch i boki tortu) i przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą następnie boki posypać wiórkami kokosowymi a wierzch ozdobić owocami.
Porady
Zamiast brzoskwiń możemy użyć ananasy w puszce lub sezonowe owoce np. truskawki
Komentarze