KOLOROWY TORT KUBUSIOWY dla dziecka

5 (161 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Wymysliłam go kiedyś na urodziny synka. Lekki, smaczny i dzieciom smakuje.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1,5 szklanki maki
    8 lyzek wody
    8 lyzek oleju
    2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

    MASA KUBUSIOWA:
    pól litra soku Kubus w kolorze pomaranczowym
    pół litra soku Kubus w kolorze zielonym
    2 budynie smietankowe

    MASA SMIETANKOWA:
    pol litra smietany kremowki 30%
    4 łyzki cukru pudru
    2 łyzki zelatyny

    gorzka czekolada
    orzechy włoskie do dekoracji
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Kolorowy tort kubusiowy dla dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana. Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 20 minut. Pozniej przekroic biszkopt na dwa placki lub od razu przy pieczeniu podzielic plynne ciasto na dwie blaszki i upiec dwa osobne biszkopty.
  • 2. Po ostudzeniu biszkoptu, ugotowac 2 osobno budynie na kubusiuach zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Czyli na pol litra soku Kubusia pomaranczowego odlewamy pól szklanki soku i rozrabiamy w niej proszek z jednego budynia. Pozostala czesc soku gotujemy i na gotujacy sie wlewamy gotowa mieszanke, czesto mieszamy az do zgestnienia. Tak samo postepujemy z drugim sokiem zielonym
  • 3. Ciepły budyn pomaranczowy wylewamy na pierwszy biszkopt.
    Przykrywamy drugim biszkoptem.
    Cieply budyn zielony wylewamy na drugi biszkopt.
  • 4. W pół szklanki goracej wody rozpuszczamy 2 łyzki zelatyny.Ostudzamy.
    Smietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i na koniec ubijania wlewamy chłodna zelatyne. Dobrze mieszamy.
    Mase smietanowa wylewamy na zielona mase Kubusiowa.
  • 5. Na wierzch scieramy gorzka czekolade i dekorujemy orzechami wloskimi, owocami

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok marchewkowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować