Kolorowy tort kubusiowy dla dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana. Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 20 minut. Pozniej przekroic biszkopt na dwa placki lub od razu przy pieczeniu podzielic plynne ciasto na dwie blaszki i upiec dwa osobne biszkopty.
2.Po ostudzeniu biszkoptu, ugotowac 2 osobno budynie na kubusiuach zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Czyli na pol litra soku Kubusia pomaranczowego odlewamy pól szklanki soku i rozrabiamy w niej proszek z jednego budynia. Pozostala czesc soku gotujemy i na gotujacy sie wlewamy gotowa mieszanke, czesto mieszamy az do zgestnienia. Tak samo postepujemy z drugim sokiem zielonym
3.Ciepły budyn pomaranczowy wylewamy na pierwszy biszkopt.
Przykrywamy drugim biszkoptem.
Cieply budyn zielony wylewamy na drugi biszkopt.
4.W pół szklanki goracej wody rozpuszczamy 2 łyzki zelatyny.Ostudzamy.
Smietane ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i na koniec ubijania wlewamy chłodna zelatyne. Dobrze mieszamy.
Mase smietanowa wylewamy na zielona mase Kubusiowa.
5.Na wierzch scieramy gorzka czekolade i dekorujemy orzechami wloskimi, owocami
Komentarze