To moja improwizacja. W upalne dni proponuję dać troszkę więcej żelatyny
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża piers z kurczaka
1 duża cebula
1 pietruszka
Pół małego selera
2 duże ząbki czosnku
3 większe marchewki
1 duży listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek kolorowego pieprzu
Sól, Vegeta , po 1 łyżce
Oraz
1 puszka zielonego groszku, osączonego
1 jajko ugotowane na twardo do dekoracji
1 słoik 0,5 litrowy marynowanej papryki, osączonej i pokrojonej w kostkę
Żelatyna Gellwe– 20 łyżeczek na 8,5 szklanek wywaru.
Pieczarki marynowane, z 690 gramowego słoika odłożyłam 15 sztuk do sałatki
Kolorowy torcik warzywno- drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka i włoszczyznę zalać 2,5 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać listek ziele, pieprz , sól i Vegetę lub więcej soli, do smaku. Gotować do miękkości.
Następnie wyjąć z wywaru mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę, zagotować go ponownie , odmierzyć jaka jest jego ilość. U mnie było 8,5 szklanki. Rozpuscić w nim żelatynę.
Mięso z kurczaka, ugotowane marchewki, marynowane pieczarki pokroić w kostkę.
Do salaterki o średnicy 22cm i wysokości 11cm ułożyć na dnie pokrojone jajko
Zalać kilkoma łyżkami wywaru i schłodzić do stężenia.
Następnie układać warstwami produkty i każdą warstwę zalewać wywarem z żelatyną.
Pierwsza warstwa – pokrojone pieczarki + 1 szklanka wywaru
Druga warstwa- pokrojona marchewka + 1 szklanka wywaru
Trzecia warstwa – groszek zielony + 1 szklanka wywaru
Czwarta warstwa – ¾ porcji mięsa + 1 szklanka wywaru
Piąta warstwa- papryka marynowana + 0,5 szklanki wywaru
Komentarze