Kolorowy śmietanowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wystarczy użyć innych owoców i galaretek, by zmienić smak tego ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 łyżki mąki
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 6 jajek
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy.
    Bita śmietana: litr śmietany (30%)
    ● łyżka cukru
    ● 2 op. usztywniacza do śmietany.
    Oraz: puszka brzoskwiń
    ● 2 kolorowe galaretki

Kolorowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka, żółtka ucieramy
    i dodajemy cukier i cukier
    waniliowy. Dodajemy mąkę
    z proszkiem i pianę z białek.
    Przekładamy do wysmarowanej
    tortownicy. Pieczemy ok.
    30 min. w temp. 180 °C.
  • 2. Śmietanę chłodzimy, ubijamy,
    dodając cukier i usztywniacz.
    Przygotowujemy galaretkę,
    gdy zastygnie, kroimy.
    Owoce kroimy.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekrajamy.
    Placki smarujemy
    śmietaną, układamy brzoskwinie
    i galaretkę. Placki układamy
    jeden na drugim. Odstawiamy
    do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy