Smaczny deser którym chętnie zjadają się wszyscy domownicy.
1 godz. 40 min
Składniki:
5 serków homogenizowanych o smaku waniliowym, każdy po 150 g
6 galaretek,( ja użyłam 2 czerwone 2 żółte 2zielone)
5 x 250 ml gorącej wody
oraz 1,5 szklanki gorącej wody
Kolorowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pierwsza warstwa:
Do garnuszka wlać 250 ml gorącej wody, w której rozpuszczamy pierwszą galaretkę(np czerwona). Czekamy aż ostygnie. Do ostygniętej galaretki dodajemy 150 g serka,roztrzepujemy drucianą trzepaczką. Wlewamy do mniejszej tortownicy lub jak w moim przypadku do naczynie żaroodpornego.
Wkładamy do lodówki. czekamy aż pierwsza warstwa stężeje w lodówce, co następuje ok 20 min. W tym czasie powtarzamy czynność z rozpuszczeniem galaretki ostygnięciem i złączeniem z serkiem. I robimy tak 5 warstw. Podczas robienia ostatniej warstwy należy rozpuścić w osobnym garnuszku 1,5 szk gorącej wody i rozpuścić w niem ostatnią galaretkę która znajdzie się na wierzchu. tężejącą wylewamy na 5-tą warstwę. kolejność kolorów galaretek wg własnego uznania.
Porady
Na spód można poukładać herbatniki lub biszkopty.
Do warstw można także dodać owoce, lub przygotowaną i pokrojoną wcześniej galaretkę całkiem innego koloru niż maja być warstwy, na pewno ciekawie będzie wyglądało.
Komentarze