KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO

4.5 (175 ocen)

Lekki serniczek w sam raz na upalne lato

Składniki:

  • forma keksówka
    - herbatniki - do wyłożenia spodu formy
    - 1 kg sera pomarańczowego z wiaderka
    - 2 galaretki czerwone
    - 1 galaretka zielona
    - 1 galaretka żółta
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - cukier puder - do smaku jeżeli chcemy aby nasz sernik był słodszy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forme keksówkę wykładamy folia aluminiową, na spodzie układamy ciasno herbatniki. Galaretkę zieloną i jedną czerwoną rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml wody.
  • 2. Ser dzielimy na 2 równe części. Jedną galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, 2 łyżeczki rozpuścić w 50 ml wody. Jedną porcję sera mieszany z galaretką czerwoną i żelatyną, w razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem. Masa jest dość rzadka, więc na chwile wkładamy do lodówki aby stężało, gdy zgęstnieje wylać na herbatniki odstawić do całkowitego stężenia.
  • 3. Gdy masa stężeje, wylać na nią galaretkę zieloną o konsystencji gęstego kisielu, odstawić ponownie do stężenia.
  • 4. żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody, gdy ostygną wymieszać z drugą częścią sera, dosłodzić do smaku. Ponownie włożyć do lodówki aby lekko stężało i wylać na zastygłą zieloną galaretkę, wygładzić, schłodzić aby stężało.
  • 5. Na stężałą masę serową wylać galaretkę czerwoną, odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować