forma keksówka
- herbatniki - do wyłożenia spodu formy
- 1 kg sera pomarańczowego z wiaderka
- 2 galaretki czerwone
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka żółta
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier puder - do smaku jeżeli chcemy aby nasz sernik był słodszy
Kolorowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Forme keksówkę wykładamy folia aluminiową, na spodzie układamy ciasno herbatniki. Galaretkę zieloną i jedną czerwoną rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml wody.
2.Ser dzielimy na 2 równe części. Jedną galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, 2 łyżeczki rozpuścić w 50 ml wody. Jedną porcję sera mieszany z galaretką czerwoną i żelatyną, w razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem. Masa jest dość rzadka, więc na chwile wkładamy do lodówki aby stężało, gdy zgęstnieje wylać na herbatniki odstawić do całkowitego stężenia.
3.Gdy masa stężeje, wylać na nią galaretkę zieloną o konsystencji gęstego kisielu, odstawić ponownie do stężenia.
4.żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody, gdy ostygną wymieszać z drugą częścią sera, dosłodzić do smaku. Ponownie włożyć do lodówki aby lekko stężało i wylać na zastygłą zieloną galaretkę, wygładzić, schłodzić aby stężało.
Komentarze