Kolorowy serniczek na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Serniczki w różnej postaci, to moja słabość. A ten bardzo ładnie wygląda, a także wybornie smakuje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka kakao
    • 4 łyżki cukru
    • 1/3 szkl. oleju
    Masa twarogowa:
    • 1 kg masy sernikowej, może być pomarańczowa
    • opakowanie żelatyny
    • 200 ml śmietany kremówki
    • skórka z pomarańczy
    • ½ szkl. mleka
    Dodatkowo:
    • Galaretka żółta
    • Galaretka niebieska
    • 2 banany

Kolorowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiej wraz z proszkiem. Jajka ubij na sztywno dodając cukier i olej. Delikatnie połącz z mąką. Wyłóż połowę masy do formy 24x24. Resztę rozmieszaj z kakao. Wylewaj łyżką tworząc paski, następnie poprzeciągaj je wykałaczką, tworząc zebrę. Piecz 15 min w temp. 170st.
  • 2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, gdy napęcznieje wymieszaj z wrzącym mlekiem. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na puszystą masę i dodawaj po łyżce sera. Wymieszaj z skórką z pomarańczy i tężejącą żelatyną. Wyłóż na biszkopt. Odstaw do lodówki
  • 3. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do stężenia. Banany pokrój na plasterki i rozłóż na masie serowej. Wykładaj łyżką naprzemiennie ścinające się galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy