Szybki i sycący obiad z wykorzystaniem dobrej mrożonki i mięska z udźca indyka. Tłuszczu niewiele, za to dużo warzyw i białka. Jemy zdrowo:)
25 min
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez kości (do kupienia w Tesco)
- 1 mrożone warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex
- 200 g (2 woreczki) ryżu w 3 kolorach (Sonko)
- czosnek granulowany
- 1 łyżka sosu worcestershire
- mielona słodka papryka
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
Kolorowy ryż z warzywami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przygotowałam sobie dzień wcześniej, by ładnie przeszło aromatami marynaty oraz by następnego móc dnia szybciutko przygotować obiad. Indyka dokładnie oczyściłam, pokroiłam w małą kostkę i starannie obtoczyłam w marynacie. Przenocował w lodówce pod przykryciem.
Warzywa na patelnię lekko poddusiłam w woku do momentu pozbycia się kawałeczków lodu. Obsypałam je dołączoną do mieszanki przyprawą, dodałam 1-2 łyżki oleju rzepakowego, sos worcestershire i chwilę poddusiłam. Dodałam ryż, zalałam dwoma szklankami wody i dusiłam wszystko razem przez 10 minut, w trakcie których podsmażyłam na patelni mięso z indyka (już bez dodatku tłuszczu). Po tym czasie dodałam do mieszanki mięso, przykryłam woka pokrywka i dusiłam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, czosnkiem oraz papryką i gotowe.
Mięso z udźca indyka okazało się strzałem w 10-tkę, jest zdecydowanie bardziej soczyste i bardziej miękkie od filetów drobiowych.
Komentarze