Kolorowy ryż z warzywami i indykiem

4.5 (185 ocen)

  • 25 min

Szybki i sycący obiad z wykorzystaniem dobrej mrożonki i mięska z udźca indyka. Tłuszczu niewiele, za to dużo warzyw i białka. Jemy zdrowo:)

  • 25 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez kości (do kupienia w Tesco)
    - 1 mrożone warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex
    - 200 g (2 woreczki) ryżu w 3 kolorach (Sonko)
    - czosnek granulowany
    - 1 łyżka sosu worcestershire
    - mielona słodka papryka
    - 1-2 łyżki oleju rzepakowego
    - sól do smaku

    Na marynatę:
    - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 0,5 łyżeczki imbiru
    - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Kolorowy ryż z warzywami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przygotowałam sobie dzień wcześniej, by ładnie przeszło aromatami marynaty oraz by następnego móc dnia szybciutko przygotować obiad. Indyka dokładnie oczyściłam, pokroiłam w małą kostkę i starannie obtoczyłam w marynacie. Przenocował w lodówce pod przykryciem.
    Warzywa na patelnię lekko poddusiłam w woku do momentu pozbycia się kawałeczków lodu. Obsypałam je dołączoną do mieszanki przyprawą, dodałam 1-2 łyżki oleju rzepakowego, sos worcestershire i chwilę poddusiłam. Dodałam ryż, zalałam dwoma szklankami wody i dusiłam wszystko razem przez 10 minut, w trakcie których podsmażyłam na patelni mięso z indyka (już bez dodatku tłuszczu). Po tym czasie dodałam do mieszanki mięso, przykryłam woka pokrywka i dusiłam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, czosnkiem oraz papryką i gotowe.
    Mięso z udźca indyka okazało się strzałem w 10-tkę, jest zdecydowanie bardziej soczyste i bardziej miękkie od filetów drobiowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować