Ciasto Kolorowy ,,resztkowiec''

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Ekspresowy deser który powstał z tego co miałam w kuchennych szafkach.

  • 30 min

Składniki:

  • na formę 21x26 cm
    ok. 40 herbatników (petit beurre)
    ok. 20 biszkoptów okrągłych
    4 szkl. mleka
    2 budynie waniliowe na ¾ l mleka
    4 łyżki cukru kryształu
    galaretka cytrynowa
    galaretka agrestowa
    100 g masła
    serek mascarpone (250 g)
    1 łyżka cukru pudru
    mały słoik konfitury 240 g (u mnie z czerwonych owoców)
    2 paski mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Ciasto kolorowy ,,resztkowiec'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem żółty: półtorej szklanki mleka zagotować z łyżką cukru kryształu. W pół szklanki mleka rozpuścić budyń. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu wmieszać galaretkę cytrynową. Gdy galaretka się połączy z budyniem dodać 50 g masła, wetrzeć do masy.
  • 2. Krem zielony: półtorej szklanki mleka zagotować z łyżką cukru kryształu. W pół szklanki mleka rozpuścić budyń. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu wmieszać galaretkę agrestową. Gdy galaretka się połączy z budyniem dodać 50 g masła, wetrzeć do masy.
  • 3. Mascarpone utrzeć z łyżką cukru pudru. Wymieszać delikatnie z konfiturą.
  • 4. Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno ułożyć herbatniki. Wyłożyć jeszcze ciepły krem żółty. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć krem zielony.W krem zielony lekko wcisnąć biszkopty. Nałożyć mascarpone z konfiturą i posypać startą czekoladą. Schłodzić minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować