Kolorowy placek

5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne ciasto do codziennej kawki i z moim ulubionym dodatkiem - wiśniami. W tle 40-letnia filiżanka babci ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt: (na blachę 23x38 cm)
    4 jajka
    26 dag cukru kryształu
    13 dag mąki pszennej
    13 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżeki wody
    szczypta soli

    biszkopt ciemny:
    4 jajka
    26 dag cukru kryształu
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek wody
    szczypta soli

    krem czerwony:
    budyń śmietankowy na ¾ litra mleka
    2 szkl. mleka
    galaretka czerwona
    ½ kostki masła

    krem zielony:
    budyń śmietankowy na ¾ litra mleka
    2 szkl. mleka
    galaretka zielona
    ½ kostki masła

    Dodatkowo:
    Słoik wiśni smażonych
    2 galaretki wiśniowe

    polewa:
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wrzątku
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Ciasto

Kolorowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki
    z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (tylko spód) i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i wodę - mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(tylko spód) i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni.
  • 3. Krem czerwony: budyń ugotować bez cukru. Do gorącego budyniu dać suchą galaretkę. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Gdy budyń będzie przestudzony ale jeszcze letni położyć na nim pół kostki masła o temperaturze pokojowej i wmiksować je do budyniu.
  • 4. Krem zielony: budyń ugotować bez cukru. Do gorącego budyniu dać suchą galaretkę. Wymieszać do momentu połączenia się składników. Gdy budyń będzie przestudzony ale jeszcze letni położyć na nim pół kostki masła o temperaturze pokojowej i wmiksować je do budyniu.
  • 5. Wiśnie zagotować z 1 i ½ szkl. wody, dodać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać i wystudzić.
  • 6. Polewa: żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować placek.
  • 7. Przełożenie: biszkopt ciemny-krem czerwony – wiśnie - krem zielony - biszkopt biały - polewa

Porady

Zamiast budyniu na 3/4 l mleka możemy użyć dwóch zwykłych na 1/2 l mleka. Do mas możemy dodać dowolny kolor galaretki. Jeżeli biszkopty będą suche należy je naponczować przegotowaną wodą z cukrem i cytryną. Każdy może upiec swój ulubiony biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować