Kolorowy motyl

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort zrobiłam, żeby pokazać koleżankom z pracy realizację mojego pomysłu. Czasami lubię się tak pobawić. Wydaje mi się, że efekt jest ciekawy.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki ziemn.
    ● 1/2 szkl. krupczatki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 4 łyżeczki wody
    Do dekoracji:
    ● 1 l śmietany 36-proc.
    ● cukier puder
    ● kakao
    ● płatki migdałów
    ● 3 barwniki (czerwony, żółty, niebieski)
    Nasączenie:
    ● woda
    ● sok z cytryny
    ● cukier
    ● trochę spirytusu

Kolorowy motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem,
    dodajemy mąki, proszek
    i miksujemy. Wlewamy wodę,
    miksujemy i pieczemy.
  • 2. Ubijamy śmietanę z cukrem
    pudrem. Biszkopt przekrawamy
    na 3 placki, nasączamy i przekładamy
    bitą śmietaną.
  • 3. Ciasto kroimy na pół i układamy
    wypukłymi stronami do
    siebie. Proste brzegi wycinamy
    na kształt skrzydeł motyla.
    Dekorujemy kolorową bitą śmietaną
    i płatkami migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy