Kolorowy makaron ze szparagami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

To danie je się oczami a czas przygotowania to 10 minut!. Skoro sezon na szparagi się zaczął jedzmy je jak najczęściej.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 gram makaronu kolorowego np. kokardki
    1/2 wiązki szparag
    2 jajka ugotowana na twardo
    ząbek czosnku
    liście bazylii
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek ok. 1-2 łyżek
    1 łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera

Kolorowy makaron ze szparagami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu a opakowaniu. Szparagi pocięte na mniejsze części ugotuj w osolonej wodzie do 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub odcedź. Odcedź makaron . Przełóż go do garnka w którym się gotował, dodaj oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku i szparagi. Wymieszaj. Wyłóż porcje na talerz. Dodaj jajko i liście bazylii oraz posyp parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy