To danie je się oczami a czas przygotowania to 10 minut!. Skoro sezon na szparagi się zaczął jedzmy je jak najczęściej.
10 min
Dla 2 osób
Składniki:
200 gram makaronu kolorowego np. kokardki
1/2 wiązki szparag
2 jajka ugotowana na twardo
ząbek czosnku
liście bazylii
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek ok. 1-2 łyżek
1 łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera
Kolorowy makaron ze szparagami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu a opakowaniu. Szparagi pocięte na mniejsze części ugotuj w osolonej wodzie do 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub odcedź. Odcedź makaron . Przełóż go do garnka w którym się gotował, dodaj oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku i szparagi. Wymieszaj. Wyłóż porcje na talerz. Dodaj jajko i liście bazylii oraz posyp parmezanem.
Komentarze