Kolorowy makaron z lekko korzennym sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Łatwy przepis na zdrowe i sycące danie z warzywami. Niesamowicie pyszny smak sosu...

  • 40 min

Składniki:

  • - makaron świder nr 4 ( duży, kolorowy) : 300 g
    - marchew z groszkiem ( mrożone) : 300 g
    - mascarpone : 2 łyżki
    - czerwona fasola ( osączona) : 1 puszka
    - sól : 1 łyżka ( do gotowania marchewki z groszkiem)
    - sos pomidorowy domowej roboty : 200 ml
    - pieprz czarny mielony : 1 szczypta
    - ser długodojrzewający np. Rubin , Bursztyn, Parmezan (tarty) : 70 g

    Składniki na sos pomidorowy :

    -cebula czerwona( drobno posiekana) :1 sztuka
    -pomidory z puszki lub świeże : 6 sztuk
    -cukier : 1 łyżeczka
    -sól : 1 łyżeczka
    -liście laurowe : 1-2 sztuki
    -ziele angielskie : 2 ziarna
    -cynamon : 0,5 łyżeczki
    -goździki : 1-2 sztuki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Kolorowy makaron z lekko korzennym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku ( najlepiej z grubym dnem) rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć 4-5 minut. Dodać zmiksowane blenderem pomidory, wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką, gotować 15 minut, co 4-5 minut mieszając. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i goździki, a sos zmiksować w blenderze.
  • 2. Makaron ugotować al dente ( według zaleceń producenta). W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotować marchew z groszkiem ( około 15 minut). Makaron odcedzić na sicie, jeszcze gorący wrzucić do garnka, w którym się gotował, dodać mascarpone i pieprz, wymieszać. Wlać sos pomidorowy, wrzucić marchew z groszkiem, fasolę, ser, wymieszać. Danie podawać gorące, posypane tartym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować