Kolorowy makaron z lekko korzennym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku ( najlepiej z grubym dnem) rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć 4-5 minut. Dodać zmiksowane blenderem pomidory, wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką, gotować 15 minut, co 4-5 minut mieszając. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i goździki, a sos zmiksować w blenderze.
2.Makaron ugotować al dente ( według zaleceń producenta). W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotować marchew z groszkiem ( około 15 minut). Makaron odcedzić na sicie, jeszcze gorący wrzucić do garnka, w którym się gotował, dodać mascarpone i pieprz, wymieszać. Wlać sos pomidorowy, wrzucić marchew z groszkiem, fasolę, ser, wymieszać. Danie podawać gorące, posypane tartym serem.
Komentarze