Kolorowy makaron w sosie śmietanowym z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron - najlepiej w ciekawym kształcie wtedy danie, choć proste jest bardzo efektowne.
2.Mięso wrzucamy do miski. Czerstwą kajzerkę chwilę moczymy w wodzie, by zmiękła, następnie odciskamy i łączymy z mięsem. Do mięsa dodajemy także jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko łączymy, formujemy małe klopsiki lekko opruszamy bułką tartą i smażymy (nie zbyt mocno) na oleju.
3.Przygotowujemy bulion w rondelku, wkładamy tam klopsiki (lekko podsmażone), zalewamy śmietaną i gotujemy ok 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, bądź ulubionymi przyprawami. Sos śmietanowy zmieni nieco barwę od smażonych klopsików.
4.Ugotowany makaron polewamy sosikiem z klopsikami. Można posypać koperkiem.
Smacznego!!!!
Komentarze