KOLOROWY LODOWIEC

0 (0 ocen)

Ten przepis wymyśliłam sama, rodzina była zachwycona i zajadała się tym deserem ,aż im się uszy trzęsły.

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    po 1 galaretce wiśniowej, agrestowej i brzoskwiniowej
    3 serki homogenizowane waniliowe
    2 śmietany kremówki po 400 ml
    5 łyżek cukru pudru
    6 łyżek żelatyny
    1 puszka brzoskwiń

Kolorowy lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 1,5 szklance wrzącej wody i pozostawiamy aby zastygły. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, kiedy spęcznieje rozpuszczamy podgrzewając. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy do serka homogenizowanego, łączymy z żelatyną i mieszamy. Stężałe galaretki kroimy w średnią kostkę, 3/4 dodajemy do masy serowej. Brzoskwinie odsączamy kroimy w kostkę i połowę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy (25 cm) wykładamy biszkoptami i na nie wlewamy masę serową. Lodowiec odstawiamy do lodówki, a przed podaniem wierzch dekorujemy resztą galaretki i brzoskwiń. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy