Propozycja dla trochę większych niejadków. Młodzież lubi fast foody, a taki domowy jest pełny mięsa i warzyw. Do tego domowy sos czosnkowy i pyszny posiłek gotowy. Posmakują tez dorosłym :)
2 godz.
Składniki:
Ciasto, porcja na 4 kebaby;
5 dag drożdzy)pól opakowania paczuszki)
250 ml mleka
ok. 400g mąki pszennej
po szczypcie soli i cukru
łyżka oleju
Farsz:
pierś z kurczaka
przyprawa do kebaba
olej
cebula
dodatki:
ogórek sałatkowy
10 pomidorków cherry
papryka czerwona
pół sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
cebula czerwona
sól
pieprz
Kolorowy kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od wyrobienia ciasta. Połowę mleka lekko podgrzewam. Drożdże rozkruszam rękami , zalewam ciepłym mlekiem, dodaję szczyptę cukru i mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie dodaję resztę ciepłego mleka, sól, olej i mąkę .Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuje odrobina mąi. Przekłądam do miseczki, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce od ponownego wyrośnięcia. Filet kroję w kostkę, obsypuję przyprawą do kebaba i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę . Studzę . Wszystkie warzywa kroję w mniejsze kawałki, doprawiam odrobiną soli i pieprzu. majonez mieszam z jogurtem i przecisniętym czosnkiem, dodaję sól i pieprz. odstawiam do lodówki. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie porcje, każdą rozwałkowuję na kwadrat, smaruję łyżką koncentratu pomidorowego, opruszam przyprawą nakładam mięso z cebulą. Zlepiam dwa przeciwległe rogi, dociskam widelcem. Placki układam na blasze. Piekę około 20 minut w 180 st. Zostawiam je na chwilę w wyłączonym piekarniku, by zmiękły. Przecinam placki na trójkątne kebaby, do środka nakładam porcję surówki , polewam na przemian keczupem i sosem czosnkowym.
Komentarze