Kolorowy kebab

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Propozycja dla trochę większych niejadków. Młodzież lubi fast foody, a taki domowy jest pełny mięsa i warzyw. Do tego domowy sos czosnkowy i pyszny posiłek gotowy. Posmakują tez dorosłym :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto, porcja na 4 kebaby;
    5 dag drożdzy)pól opakowania paczuszki)
    250 ml mleka
    ok. 400g mąki pszennej
    po szczypcie soli i cukru
    łyżka oleju

    Farsz:
    pierś z kurczaka
    przyprawa do kebaba
    olej
    cebula

    dodatki:
    ogórek sałatkowy
    10 pomidorków cherry
    papryka czerwona
    pół sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
    cebula czerwona
    sól
    pieprz

    4 łyżki koncentratu pomidorowego


    sos czosnkowy:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    rozgnieciony ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    (można dodać posiekaną natkę pietruszki)

    keczup


Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowy kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od wyrobienia ciasta. Połowę mleka lekko podgrzewam. Drożdże rozkruszam rękami , zalewam ciepłym mlekiem, dodaję szczyptę cukru i mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie dodaję resztę ciepłego mleka, sól, olej i mąkę .Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuje odrobina mąi. Przekłądam do miseczki, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce od ponownego wyrośnięcia. Filet kroję w kostkę, obsypuję przyprawą do kebaba i podsmażam na oleju. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę . Studzę . Wszystkie warzywa kroję w mniejsze kawałki, doprawiam odrobiną soli i pieprzu. majonez mieszam z jogurtem i przecisniętym czosnkiem, dodaję sól i pieprz. odstawiam do lodówki. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie porcje, każdą rozwałkowuję na kwadrat, smaruję łyżką koncentratu pomidorowego, opruszam przyprawą nakładam mięso z cebulą. Zlepiam dwa przeciwległe rogi, dociskam widelcem. Placki układam na blasze. Piekę około 20 minut w 180 st. Zostawiam je na chwilę w wyłączonym piekarniku, by zmiękły. Przecinam placki na trójkątne kebaby, do środka nakładam porcję surówki , polewam na przemian keczupem i sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować