Choć wymaga trochę czasu do jego przygotowania to jest bardzo smaczny.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa czekoladowo – orzechowa:
500g jogurtu naturalnego
cukier puder (ilość według uznania, w zależności od tego jaka słodka ma być masa)
1,5 garści orzechów (włoskie lub ziemne)
pół tabliczki czekolady startej na tarce
3-4 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki żelatyny + pół szkl wrzącej wody
Masa jogurtowo – brzoskwiniowa
500g jogurtu naturalnego
puszka brzoskwiń
cukier puder (również ilość według upodobań)
3 łyżki żelatyny + pół szklanki zagotowanego soku z brzoskwiń
Pianka:
1 śnieżka
200 ml mleka
1 galaretka wiśniowa + 3/4szkl wrzącej wody
2 galaretki (smak według uznania)
śnieżka do dekoracji lub ubita śmietana 36%
ok 30 sztuk herbatników kakaowych
ok 60 sztuk herbatników jasnych
Kolorowy - jogurtowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jasne herbatniki ułożyć na blachę.
2. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy startą czekoladę, kakao, posiekane orzechy i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki i ułożyć drugą warstwę jasnych herbatników. Odstawić do lodówki.
3. Brzoskwinie pokroić w małe kostki. Do drugiej porcji jogurtu dodać cukier puder, pokrojone brzoskwinie i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Poczekać do lekkiego stężenia i wylać na herbatniki. Na masę ułożyć warstwę kakaowych herbatników i znów włożyć do lodówki aż wszystko stężeje.
3. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 3/4 szkl wody i gdy wystygnie dodać do ubitej śnieżki. Wylać na placek i ostawić do stężenia.
4. 2 galaretki rozpuścić i gdy będą robiły się gęste wylać na piankę. Galaretkę można ozdobić kleksami ze śnieżki lub z ubitej śmietany.
Komentarze