Szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z mięsnymi pierożkami, kolorowymi warzywami oraz wyrazistym, aromatycznym kurczakiem przyprawionym złocistą przyprawą do kurczaka. Idealna na obiad, kolację i drugie śniadanie.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300g fileta z kurczaka
250g pierożków tortellini z mięsem
500g brokułu
12 sztuk pomidorów koktajlowych
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cukinia
3 łyżeczki przyprawy do złocistego kurczaka Natur Vegeta
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka cukru
sól
Dressing:
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu płynnego
3 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Kolorowy bukiet warzyw ze złocistym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć pieprzem i przyprawą do złocistego kurczaka. Odstawić na około 30 minut, po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
2. Pierożki ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki oliwy.
3. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i z dodatkiem łyżeczki cukru.
4. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Cukinię umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości, oprószyć solą i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
6. Dressing:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
7. Wszystkie przygotowane składniki sałatki ułożyć na półmisku i na końcu polać dressingiem.
Komentarze