kolorowy biszkopcik

5 (144 ocen)

Proste, smaczne i kolorowe.

Składniki:

  • standardowa forma prostokątna
    biszkopt jasny:
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku
    7 jajek
    3 łyżki cukru
    biszkopt ciemny:
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku
    5 jajek
    opakowanie budyniu czekoladowego
    330 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka galaretki owocowej
    litr soku zielonego typu "Kubuś"
    3 budynie śmietankowe
    gotowa polewa czekoladowa
    do nasączenia:
    pół szklanki ciemnej herbaty
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Kolorowy biszkopcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na puch , delikatnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem, łyżką wsypujemy, miksując na wolnych obrotach.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy, wylewamy masę, pieczemy ok 25minut w 170 stopniach.
    Tak samo robimy z ciemnym biszkoptem. Odstawiamy do wystygnięcia. Nasączamy lekko.
    Jasny biszkopt przecinamy na 2 części.
  • 2. Śmietanę ubijamy z pudrem. Dodajemy galaretkę ( można ją rozpuścić w odrobinie wrzątku).
    Smarujemy ciemny biszkopt , przyciskamy jasnym.
  • 3. Sok zagotowujemy, dodajemy budynie. Studzimy. ( Można lekko posłodzić miodem).
    Smarujemy jasny biszkopt. Przyciskamy 3 blatem. Robimy zygzaki polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować