Kolorowe zapiekane świderki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis znaleziony w starej gazecie, nie wiem jakiej bo okładki już nie ma i jest bardzo zniszczona.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MAKARON, WARZYWA:
    - makaron świderki: 1 opakowanie
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - cukinia: 1 sztuka
    - brokuł mały: 1 sztuka
    - papryki w różnych kolorach: 3 sztuki
    - ser żółty w plastrach: 150 gramów
    - masło: 4 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Kolorowe zapiekane świderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek posiekać, cukinie pokroić w plasterki, paprykę w paski, brokuł podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i ostudzić. Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać paprykę i brokuły, doprawić sola i pieprzem. Cukinię podsmażyć na oleju. Makaron wymieszać z warzywami (oprócz cukinii)
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na przemian układać makaron, warzywa, ser żółty i cukinię. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy