Kolorowe szaszłyki z piekarnika

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Szaszłyki wymyśliłam na szybki obiadek dla moich bliskich. To smaczne danie i syte.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g obranych ziemniaków- kleistych
    200 g obranej papryki czerwonej
    500 g pieczarek
    120 g cebuli czerwonej
    4 usmażone na masełku czosnkowym- zielone szparagi
    300 g usmażonych żeberek
    300 g młodej cukinii ze skórką
    oliwa z oliwek do skropienia warzyw
    dowolna przyprawa do grilla
    kilka ząbków czosnku
    25 patyczków do szaszłyka- długich
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Kolorowe szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula pokrojona- z przyprawami 1. Cebule kroimy w większe kawałki. Posypujemy przyprawą do grilla, skrapiamy oliwą z oliwek- delikatnie. Odstawiamy.
  • cukinia w przyprawach 2. Cukinię razem ze skórką, kroimy w grubsze plastry. Przyprawiamy, skrapiamy oliwą, odstawiamy.
  • pieczarki z przyprawami 3. Pieczarki obieramy, skrapiany sokiem z cytryny. Kroimy w grubsze plastry, obsypujemy przyprawą. Polewamy lekko oliwą z oliwek, odstawiamy.
  • ziemniaki z przyprawą i oliwą 4. Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy w grubsze plastry. Obsypujemy przyprawą, skrapiamy oliwą, odstawiamy.
  • papryka w przyprawie 5. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka. Kroimy w grubsze kawałki. Obsypujemy przyprawą, skrapiamy oliwą.
  • usmażone żeberka z przyprawą 6. Żeberka myjemy, smażymy z czosnkiem, solą, pieprzem czarnym- do miękkości. Oddzielamy mięso od kości. Studzimy. Obsypujemy przyprawą.
  • zielone szparagi obsypane przyprawą 7. Zielone szparagi gotujemy, obsmażamy lekko na masełku z czosnkiem. Studzimy. Posypujemy przyprawą.
  • szaszłyki gotowe- przed pieczeniem 8. Na długie patyczki nakładamy na przemian: warzywa, grzyby, mięso, plasterki czosnku.
  • szaszłyki na blaszce- przed pieczeniem 9. Szaszłyki układamy na dużej blaszce- na pergaminie.
  • upieczone szaszłyki 10. Pieczemy szaszłyki w temp. 170 stop. C przez ok. 25 min.
    Gorące ostrożnie wyjmujemy z pieca, układamy na dużym, podłużnym półmisku.
  • kolorowe szaszłyki z piekarnika 11. Szaszłyki podajemy gorące z sałatą zieloną oraz sosem czosnkowym.
  • kolorowe szaszłyki z piekarnika 12. Smacznego :)

Porady

Najsmaczniejsze warzywa, to te nowe, sezonowe. Moja przyprawa do grilla, to włoska, pikantna. Wszystkie warzywa- ich waga, podana jest po obraniu ze skórki. Warzywa doprawione, skropione oliwą odstawiamy na ok. 15 min. Do szaszłyków możemy wykorzystać inne mięso, pozostałe z obiadu. Może być jarska wersja tej potrawy, bez mięsa. Można, to danie wykonać razem z dziećmi, to miła, smaczna zabawa i ciekawie spędzony czas. Czas podany jest bez oczekiwania, tzn odstawienia z przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować