Kolorowe szaszłyki z piekarnika

  • wyświetlono: 1680 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szaszłyki wymyśliłam na szybki obiadek dla moich bliskich. To smaczne danie i syte.

  • 60min

Składniki

300 g obranych ziemniaków- kleistych
200 g obranej papryki czerwonej
500 g pieczarek
120 g cebuli czerwonej
4 usmażone na masełku czosnkowym- zielone szparagi
300 g usmażonych żeberek
300 g młodej cukinii ze skórką
oliwa z oliwek do skropienia warzyw
dowolna przyprawa do grilla
kilka ząbków czosnku
25 patyczków do szaszłyka- długich

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowe szaszłyki z piekarnika

  • cebula pokrojona- z przyprawami1. Cebule kroimy w większe kawałki. Posypujemy przyprawą do grilla, skrapiamy oliwą z oliwek- delikatnie. Odstawiamy.
  • cukinia w przyprawach2. Cukinię razem ze skórką, kroimy w grubsze plastry. Przyprawiamy, skrapiamy oliwą, odstawiamy.
  • pieczarki z przyprawami3. Pieczarki obieramy, skrapiany sokiem z cytryny. Kroimy w grubsze plastry, obsypujemy przyprawą. Polewamy lekko oliwą z oliwek, odstawiamy.
  • ziemniaki z przyprawą i oliwą4. Ziemniaki obieramy, myjemy. Kroimy w grubsze plastry. Obsypujemy przyprawą, skrapiamy oliwą, odstawiamy.
  • papryka w przyprawie5. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka. Kroimy w grubsze kawałki. Obsypujemy przyprawą, skrapiamy oliwą.
  • usmażone żeberka z przyprawą6. Żeberka myjemy, smażymy z czosnkiem, solą, pieprzem czarnym- do miękkości. Oddzielamy mięso od kości. Studzimy. Obsypujemy przyprawą.
  • zielone szparagi obsypane przyprawą7. Zielone szparagi gotujemy, obsmażamy lekko na masełku z czosnkiem. Studzimy. Posypujemy przyprawą.
  • szaszłyki gotowe- przed pieczeniem8. Na długie patyczki nakładamy na przemian: warzywa, grzyby, mięso, plasterki czosnku.
  • szaszłyki na blaszce- przed pieczeniem9. Szaszłyki układamy na dużej blaszce- na pergaminie.
  • upieczone szaszłyki10. Pieczemy szaszłyki w temp. 170 stop. C przez ok. 25 min.
    Gorące ostrożnie wyjmujemy z pieca, układamy na dużym, podłużnym półmisku.
  • kolorowe szaszłyki z piekarnika11. Szaszłyki podajemy gorące z sałatą zieloną oraz sosem czosnkowym.
  • kolorowe szaszłyki z piekarnika12. Smacznego :)

Porady

Najsmaczniejsze warzywa, to te nowe, sezonowe.
Moja przyprawa do grilla, to włoska, pikantna.
Wszystkie warzywa- ich waga, podana jest po obraniu ze skórki.
Warzywa doprawione, skropione oliwą odstawiamy na ok. 15 min.
Do szaszłyków możemy wykorzystać inne mięso, pozostałe z obiadu.
Może być jarska wersja tej potrawy, bez mięsa.
Można, to danie wykonać razem z dziećmi, to miła, smaczna zabawa i ciekawie spędzony czas.
Czas podany jest bez oczekiwania, tzn odstawienia z przyprawami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkisezonowe przysmakiczosnekziemniakiCukiniazielone szparagiszaszłykiczerwona cebulaMój niedzielny obiaddekoracyjnemój przepisgorąca przekąskałatwy przepissyta potrawapapryka świeżamoje popisowe daniewspólny posiłekdanie z piekarnika mięsno- warzywnedo wykonania razem z dzieckiemsmażone żeberkakolorowe szaszłyki z piekarnikadanie grillowe z piekarnika przyrządzone w domu

Komentarze

Podobne przepisy

szaszłyki drobiowe z kolorowych roladek

Dodane przez: agarybak76

Szaszłyki drobiowe z kolorowych roladek

Ulubione szaszłyki mojej córki...

Szaszłyki z cykorią z piekarnika

Dodane przez: luna19

Szaszłyki z cykorią z piekarnika

latwe i smaczne szaszłyki drobiowe...

Kolorowe szaszłyki

Dodane przez: afrodyta

Kolorowe szaszłyki

Szybkie w przygotowaniu szaszłyki....

Łagodne szaszłyki mięsno warzywne z piekarnika

Dodane przez: AnetaJ

Łagodne szaszłyki mięsno warzywne z piekarnika

Kolorowo, smacznie i zdrowo! Szaszłyki...

Szaszłyki z kurczaka

Dodane przez: PolskaGotuje

Kolorowe szaszłyki z kurczaka - letnie grillowanie

Szaszłyki z kurczaka - letnie grillowanie

szaszlyki

Dodane przez: blondynkagotuje90

Drobiowe szaszłyki z kolorowymi warzywami

Kolorowe,pyszne szaszłyki na grilla.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE