Kolorowe szaszłyki z ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Grillowanie drobiowe szaszłyki ze świeżą, kolorową papryką, cebulą, pieczarkami i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.

  • 60 min

Składniki:

  • 600g fileta z kurczaka
    7 plastrów ananasa z puszki
    14 szt pieczarek średniej wielkości
    1 zielona papryka
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    1 cebula
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz

Kolorowe szaszłyki z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kddsoo 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 21 kawałków, oprószyć przyprawą
    do kurczaka. Odstawić na około 20 minut.

  • 2. Każdy plaster ananasa pokroić na 3 kawałki, papryki umyć i pokroić
    na kwadraty. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić na 14 kawałków a zieloną na 7.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić na 7 plastrów.
  • 4. Pieczarki dokładnie oczyścić i umyć.
  • image-0gpemlx 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
    pieczarka, filet, żółta papryka, zielona papryka, ananas, filet, cebula, czerwona papryka, żółta papryka, ananas, filet, czerwona papryka, ananas, pieczarka.
  • 6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż mięso będzie upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy