Kolorowe szaszłyki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grilowa poezja. Pachnący , ostry szaszłyk, który nie tylko rozpływa się w ustach ale , który wabi również kolarami i aromatem papryki. Papryka nadaje mu słodycz zaś kolorowy pieprz pikanterii.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka lub karkówka: 1.5 kilograma
    - papryka czerwona,żółta,zielona: 3 sztuki
    - cebula: 3 sztuki
    - pieprz kolorowy, sól,papryka,majeranek: 1 szczypta
    - oliwa lub dobry olej: 0.5 szklanki
    - boczek wędzony: 30 dekagramów

Kolorowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Męso tniemy w solidną kostkę, dodajemy paprykę słodką, pieprz kolorowy w ziarenkach, sól i majeranek zalewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej.
    Duże sztuki papryki zielonej , żółtej i czerwonej kroimy w spore kawałki, cebulę zaś w grube talarki . Baczek wędzony kroimy w cienkie prostokąty.
    Nadziewamy szaszłykowe patyczki naprzemian mięsem, papryką, cebulą i boczkiem . Gotowe szaszłyki opruszamy zmielonym kolorowym pieprzem. Grilujemy od 40 do 60 minut
    Podajemy z osobno ugotowanym ryżem na sypko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy