Grilowa poezja. Pachnący , ostry szaszłyk, który nie tylko rozpływa się w ustach ale , który wabi również kolarami i aromatem papryki. Papryka nadaje mu słodycz zaś kolorowy pieprz pikanterii.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- łopatka lub karkówka: 1.5 kilograma
- papryka czerwona,żółta,zielona: 3 sztuki
- cebula: 3 sztuki
- pieprz kolorowy, sól,papryka,majeranek: 1 szczypta
- oliwa lub dobry olej: 0.5 szklanki
- boczek wędzony: 30 dekagramów
Kolorowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Męso tniemy w solidną kostkę, dodajemy paprykę słodką, pieprz kolorowy w ziarenkach, sól i majeranek zalewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej.
Duże sztuki papryki zielonej , żółtej i czerwonej kroimy w spore kawałki, cebulę zaś w grube talarki . Baczek wędzony kroimy w cienkie prostokąty.
Nadziewamy szaszłykowe patyczki naprzemian mięsem, papryką, cebulą i boczkiem . Gotowe szaszłyki opruszamy zmielonym kolorowym pieprzem. Grilujemy od 40 do 60 minut
Podajemy z osobno ugotowanym ryżem na sypko.
Komentarze