Zapraszam na danie rodem z Wielkopolski – szagówki, nazywane w reszcie kraju kopytkami. Potrawa jest prosta i bardzo pyszna. Kluski można podawać na słodko lub jako samodzielne danie, czy dodatek do mięs. Ja najbardziej lubię szagówki z omastą.
0 (0 ocen)
Porady
Pamiętajmy, że ciasto powinno być sprężyste i lekko klejące. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, szagówki po ugotowaniu będą twarde. Ilość użytej mąki zależy do rodzaju ziemniaków. Świeżo ugotowane pyry będą bardziej chłonąć mąkę, niż ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia. Szagówki najlepiej smakują na ciepło. Jeśli chcesz je skosztować również na następny dzień, umieść je w misce i polej odrobiną oleju. Całość wymieszaj dłonią, aby wszystkie kopytka pokryła delikatna warstwa tłuszczu. Dzięki temu mimo przechowywania w lodówce będą jędrne i nie posklejają się. Można je wówczas śmiało podgrzać na patelni i cieszyć się ich smakiem:).
Komentarze