Kolorowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy w plasterki posypujemy solą, odstawiamy, żeby puściła goryczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
2.Makaron spaghetti gotujemy al dente. Na niewielkiej ilości oleju lub oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy, dorzucamy cukinię. Dusimy ok. 5 minut. Ser kroimy w małe kawałki, dokładamy do cukinii. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Mieszamy składniki, chwilkę dusimy i wyłączamy.
3.Oliwki i szczypiorek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
4.Makaron wykładamy na talerz, na wierz układamy sos z cukinii i sera. Posypujemy obficie szczypiorkiem i oliwkami. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Porady
Sos należy przyprawiać z rozwagą, gdyż same sery są już dosyć słone. Podobnie z olejem- używamy go jak najmniej, gdyż ser fromage jest dosyć tłusty.
Komentarze