Kolorowe risotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Risotto z kurczakiem i warzywami. Proste, szybkie i smaczne.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    200 gramów ryżu arborio
    Mrożona mieszanka warzywna (np. marchewka, brokuły, groszek, papryka)
    600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
    3 łyżki startego żółtego sera
    Cebula
    4 łyżki śmietany 18%
    20 gramów masła
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Kolorowe risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na patelni. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i surowy ryż i podsmażyć przez 2 minuty.

    Do podsmażonego ryżu wlać 350 ml bulionu drobiowego. Dusić pod przykryciem 12 minut. Następnie dodać mieszankę warzyw, kurczaka, sól, pieprz i zioła prowansalskie oraz 250 ml bulionu i dusić kolejne 6-8 minut.

    Pod koniec duszenia dodać starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Dokładnie wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Filet z kurczaka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować