Kolorowe risotto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie przekonało mojego męża, że warzywa mogą być bardzo smaczne. Risotto stało się jegoulubioną potrawą.

Składniki:

  • ● 50 dag ryżu (najlepiej w torebkach)
    ● 1 kg mieszanych grzybów (mogą być same pieczarki)
    ● 2 cebule
    ● 2 kolorowe papryki
    ● 4 pomidory
    ● 4 łyżki masła
    ● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● sól, pieprz
    ● majeranek
    ● odrobina kurkumy

Kolorowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy osoloną
    wodę z odrobiną kurkumy. Do wrzątku wsypujemy ryż. Gotujemy
    według przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy.
  • 2. Grzyby czyścimy, płuczemy
    i kroimy w kostkę. Cebulę
    obieramy i drobno siekamy.
    Pomidory i paprykę kroimy
    w drobną kostkę.
  • 3. Grzyby podduszamy na na
    maśle. Pod koniec duszenia
    dodajemy paprykę. Masło rozgrzewamy,
    szklimy cebulę. Do
    ryżu dodajemy pomidory, pieczarki,
    paprykę oraz cebulę.
    Przyprawiamy solą, pieprzem
    i majerankiem. Całość mieszamy,
    wykładamy na talerze, posypujemy
    natką. Podajemy
    z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy