Kolorowe puree

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast koperku można użyć np. zielonej pietruszki, można też dodać szpinak, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto-brązowo cebulę. Możliwości jest bardzo wiele.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki 1 kg
    Marchew 1/2 kg
    Koperek 1 pęczek
    Olej sezamowy brązowy 1 łyzka
    Uprażony sezam 2 łyzki
    Śmietana/jogurt 3 łyzki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Puree Dodatki

Kolorowe puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Marchewka gotuje się dłużej niż ziemniaki, trzeba sprawdzić czy zarówno ziemniaki jak i marchew są już mocno miękkie.
  • 2. Odcedzamy wodę.
    Dodajemy śmietankę, olej sezamowy (opcjonalnie ale jeżeli masz to użyj), ugniatamy ubijakiem do ziemniaków (nie praską-to ważne, bo chodzi o to żeby widoczne były kawałki marchewki w innym niż ziemniaki kolorze), dodajemy posiekany kopertek, sezam mieszamy) NIE UCIERAJ! Utarte puree tworzy jednolitą masę w której zatraci się efekt różnych kolorów, tekstur i smaków.

Porady

Zamiast koperku można użyć np. zielonej pietruszki, można też dodać szpinak, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto-brązowo cebulę. Możliwości jest bardzo wiele.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Olej Sezam Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować