Kolorowe pulpeciki meksykańskie

4.49 (168 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i kolorowe danie obiadowe. Dodatkowo odchudzone, bo pulpetów nie smażymy, a pieczemy.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • PULPETY:
    • 650g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    • ½ puszki czerwonej fasoli,
    • ½ puszki kukurydzy,
    • ½ czerwonej papryki,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 100g żółtego sera,
    • ½ pęczka natki pietruszki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 mała cebula,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
    • ½ łyżeczki kminu,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe pulpeciki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. PULPETY: Warzywa konserwowe odsączamy. Dodatkowo czerwoną fasolę przepłukujemy na sitku. Każdą z fasolek kroimy na pół (aby była mniej więcej wielkości kukurydzy). Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją następnie w kostkę wielkości kukurydzy. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy.
  • 2 2. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Mieszamy je na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
  • 3 3. Pulpety zapiekamy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Do pulpetów możemy przygotować sos pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować