Kolorowe ptasie mleczko z kakaową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od rozpuszczenia każdej z galaretek w 200ml wrzącej wody. Galaretki dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
2.Następnie przechodzimy do przygotowania biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i miksujemy chwilkę na najniższych obrotach. Ciasto wlewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy.
3.Następnie do 3 misek wlewamy po 200 ml śmietanki i dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy ją ,dodajemy zimne galaretki miksujemy .Na zimny biszkopt dajemy po łyżce na zmianę każdego koloru galaretki. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
4.Pianka czekoladowa-
Do garnka wlewamy mleko i dajemy połamana czekoladę oraz łyżeczkę kakao. Następnie zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy i do zimnego dodajemy śnieżkę i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy zimną żelatynę-miksujemy wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki .I gotowe :-)
Komentarze