Kolorowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel żółtka od białek. Żelatynę rozpuść w 1/2 l gorącej wody, podziel na 3 części. Odstaw do przestygnięcia.
2.3 żółtka utrzyj mikserem z 3 łyżkami cukru,dodaj pianę ubitą z 2 białek, sok z cytryny oraz 1/3 żelatyny. Wymieszaj, wlej do formy wyłożonej folią spożywczą. Schłodź.
3.Pozostałe 3 żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj pianę ubitą z 2 białek, kakao i 1/3 żelatyny. Wymieszaj. Wylej na pierwszą warstwę. Schłodź.
4.Śmietanę kremówkę ubij z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym (odłóż pół szklanki do dekoracji). Dodaj pianę z 2 białek i resztę żelatyny. Wymieszaj, wylej na drugą warstwę. Galaretkę rozrób, przestudź, wylej na wierzch. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj bitą śmietaną.
Użyłam blaszki o wymiarach 29x22cm.
Porady
Jeśli żelatyna za szybko stężeje to trzeba ją podgrzać, aby znów była płynna i ostudzić.
Komentarze