Kolorowe piramidki łososiowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Maliny nadają smaczek całej potrawie i dzięki nim jest wyjątkowo pyszna :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300g fileta z łososia,
    600 g ziemniaków,
    200 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
    1 jajko,
    kurkuma,
    mielone migdały,
    śmietanka,
    czosnek,
    maliny,
    roszponka,
    olej,
    miód,
    musztarda ziarnista,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe piramidki łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić lub jeśli świeży przebrać, wymyć i pokroić. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną czosnku i śmietanki, aż odparuje nadmiar wody, doprawić do smaku.
    Ziemniaki obrać,ugotować i utłuc. Kiedy przestygną wymieszać ze szczyptą kurkumy i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować płaskie okrągłe kotleciki i obtoczyć je w mielonych migdałach. Smażyć na oleju, aż się zarumienią.
    Łososia pokroić na mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
    Usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Kilka malinek rozgnieść widelcem, dodać łyżeczkę miodu, oleju i musztardy ziarnistej, doprawić szczypta soli i pieprzu.
    Na talerzu rozsypać wymyte listki sałaty i ułożyć na nich kotleciki ziemniaczane. Kotleciki przykryć warstwą smażonego szpinaku i łososiem, całość polać malinowym sosem i udekorować malinką.
    Smacznego :)

Porady

Malinki choć w niewielkiej ilości, są niezbędne w tym przepisie, mogą być mrożone. Kurkuma nie jest konieczna, ale nadaje ładny, żółty kolorek ziemniakom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować