Kolorowe penne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosta i bardzo szybka potrawa z moim ulubionym połączeniem składników

  • 45 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
    garść makaronu penne
    mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka
    mały kawałek żółtego sera
    opakowanie serka topionego ziołowego
    50 ml śmietany 12%
    przyprawa do kurczaka
    pół pęczka koperku
    olej do smażenia
    kostka rosołowa drobiowa
    sól

Kolorowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą, smażymy na oleju. Gdy będzie usmażony dodajemy serek topiony i mieszamy do jego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz posikany koperek
  • 2. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i kostki rosołowej, wrzucamy mieszankę warzyw i gotujemy kilka minut do miękkości. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i w tej samej wodzie gotujemy makaron (ewentualnie można jeszcze trochę dosolić).
  • 3. Makaron wykładamy na talerz, na nim kurczaka w sosie, następnie starty na tarce żółty ser. Na koniec wykładamy warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy