kolorowe owocowe muffinki na Kinderbal i nie tylko

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jesteś wielkim łasuchem i ........ znikają w mgnieniu oka !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki mrożonych lub świeżych, rozmiksowanych truskawek
    8 dag serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru
    1 dag żelatyny
    3 łyżki wody

    2/3 szklanki rozmiksowanego owocu mango lub brzoskwiń
    8 dag serka mascarpone
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 dag żelatyny
    3 łyżki wody

    1 płaska łyżka kakao
    3 łyżki wody
    3 zółtka
    5 łyżek cukru
    8 dag mascarpone
    1 dag żelatyny
    3 łyżki wody

    2/3 szklanki serka mascarpone
    sok z dwóch limonek
    ¼ szklanki wody
    3 łyżki cukru
    1 dag żelatyny
    3 łyżki wody

    Piana z trzech białek

    250 g łowickiej śmietanki tortowej 36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona
    w 2-3 łyżkach wody

    Do przybrania: świeże truskawki, mango, kiwi, borówki amerykańskie , kolorowe skórki z cytrusów, inne

    12-14 foremek do muffinek (tutaj foremki silikonowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Kolorowe owocowe muffinki na kinderbal i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj 4 miseczki o pojemności ok. 1 litra każda
    2. Śmietankę włóż do zamrażarki na 1 godzinę
    3. W oddzielnych miseczkach przygotuj: mus z truskawek i mango z cukrem, utarte do białości żółtka, 2/3 szklanki serka mascarpone wraz z sokiem z limonek i cukrem
    4. Rozpuść z wodzie kakao, rozmieszaj delikatnie z utartymi żółtkami,
    5. Do każdej z trzech miseczek dodaj serek mascarpone i delikatnie rozmieszaj
    6. Rozpuść łącznie 4 dag żelatyny w 12 łyżkach wody , podgrzej dla rozpuszczenia, ale nie gotuj
    7. Rozlej delikatnie żelatynę do każdej miseczki porcjując ją łyżkami i rozmieszaj starannie
    8. Ubij pianę z białek
    9. Podobnie jak żelatynę , rozmieszaj pianę równo w każdej z miseczek
    10. Rozdziel tak przygotowane masy do foremek i włóż do lodówki do wychłodzenia i stężenia masy
    11. Wychłodzone muffinki wyjmij z foremek
    12. Po przygotowaniu muffinek przygotuj bitą śmietanę
    13. Pod koniec ubijania dodaj cukier oraz wlej cieniutką strużką rozpuszczoną żelatynę
    14. Ubitą śmietanę włóż do rękawa cukierniczego oraz dekoruj każą muffinkę
    15. Dekoruj teraz muffinki rozdrobnionymi owocami oraz kandyzowaną skórką z cytrusów

Porady

Wybór owoców czy jagód jest dowolny i on decyduje o kolorach deseru. Ważne jest zachowanie proporcji pomiędzy ilością użytej masy a żelatyną Muffinki w pierwszym planie zdjęcia są pokazane w foremkach, których użyłam do przygotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować