Kolorowe naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Te naleśniki przygotowałam dla swojego wnusia, który uwielbia naleśniki pod każdą postacią. Daniem nie pogardzą również dorośli, smakują wybornie.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    3 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody mineralnej, niegazowanej
    2 jajka
    Sól, cukier do smaku
    Dodatki:
    1 łyżeczka kurkumy
    Szczypta cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka soku truskawkowego
    Paseczek słoniny do smażenia naleśników
    Nadzienie:
    1/2 kg świeżych truskawek
    1 słoik dżemu truskawkowego 250 ml
    Nadzienie serowe:
    2 kostki białego sera
    2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
    Cukier puder do smaku oraz do posypania naleśników.

Kolorowe naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto zmiksować, podzielić na 4 części. Jedną zostawić bez zmian, do drugiej dodać kurkumę i cynamon, do trzeciej dodać kakao a do czwartej sok truskawkowy, wymieszać. Usmażyć naleśniki, patelnię przed każdym naleśnikiem przetrzeć słoniną.
    Składniki na nadzienie serowe zmiksować. Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić w paseczki. Pół naleśników przełożyć dżemem truskawkowym a pozostałe przełożyć serem. Na serze ułożyć po kilka pasków truskawek, zwinąć.
    Naleśniki przełożyć tuż przed jedzeniem. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Naleśniki można polać też śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy