Kolorowe łódeczki

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od szefowej kuchni, z którą kiedyś pracowałam. To doskonały pomysł na obiad lub kolację. Z dodatkiem ryżu i lekką sałatką tworzy wspaniałą kompozycję.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    ok 10 małych pieczarek
    30 dkg sera żółtego w kawałku
    papryka (czerwona, zielona lub żółta- im więcej tym bardziej kolorowo)
    3 łyżki mąki, jajko i bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze wypłukane filety rozbijamy przez woreczek na duże kawałki, uważać tylko by się nie przerwały, bo ciężko później złożyć.
  • 2. Na patyczek do szaszłyka nabijamy po kolei pieczarkę, ser, paprykę- na całej długości. Zostawiamy ok 1.5cm wolnego patyczka z jednej i drugiej strony, żeby zahaczyć mięsko:)
  • 3. Przygotowany szaszłyk solimy i pieprzymy, a następnie owijamy przygotowanym drobiowym kotletem. Dobrze zawinięte "roladki" panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu, ale małym ogniu.
  • 4. Po upieczeniu, roladki przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc tym samym kolorowe łódeczki. Smacznego!

Porady

Zamiast ryżu lub ziemniaczków, łódeczki można podać z grzankami czosnkowymi. Ja zrobiłam je z bagietki, posmarowałam rozpuszczonym masłem z dodatkiem posiekanego czosnku i zapiekłam w kombiwarze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować