KOLOROWE LATO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwy, efektowny deser na lenie przyjęcia zarówno dla dzieci, jak dla dorosłych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa, 1 galaretka owoce leśne, 1 galaretka wiśniowa lub czereśniowa, 1 śnieżka, pół paczki herbatników, po salaterce truskawek, wiśni lub czereśni, porzeczek, kolorowa posypka

Kolorowe lato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaleta wysokiego naczynia 1. Galaretkę owoce leśne przygotowujemy wg. przepisu, łączymy z porzeczkami, gdy ostygnie wlewamy do wysokiego przezroczystego naczynia, czekamy aż stężeje, w tym czasie przygotowujemy pozostałe galaretki, każdą osobno, odstawiamy do wystygnięcia.

    Na warstwę porzeczkową układamy herbatniki jedną warstwę tak by przykryła galaretkę, na to układamy umyte odsączone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową, następnie ponownie układamy herbatniki oraz umyte, czereśnie bez pestek, zalewamy galaretką ostawiamy do stężenia.

    Ubijamy śnieżkę wypełniamy nią resztę naczynia zostawiając nieco do dekoracji. Wszystko posypujemy kolorową posypką wg uznania.

Porady

Deser ma doskonały wygląd w wysokim, przezroczystym naczyniu, posypany odrobiną kawy idealnie przełamie słodki smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy