Tak przygotowane naleśniki bez wahania możemy podać na rodzinnym przyjęciu. Są nie tylko pyszne, ale także pięknie się prezentują. Zamiast jarmużu możemy użyć szpinaku (jest on po prostu lepiej dostępny).
Składniki:
Ciasto:
• 1,5 szklanki mleka,
• 2 jajka,
• 3/4 szklanki mąki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól do smaku
Dodatkowo:
• Około 6 -8 plasterków szynki o dość dużej średnicy,
• Około 6-10 plasterków sera żółtego ,
• 350 g jarmużu,
• Jajko do panierki,
• Bułka tarta do panierki,
• Olej do smażenia,
• 1 cebula,
• Sól, pieprz do smaku
Kolorowe krokiety z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko umieszczamy w misce. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, sól, proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
2.Na gotowe placuszki układamy po kolei plaster szynki, przygotowany wcześniej jarmuż, a na koniec plaster sera żółtego. Następnie zwijamy naleśniki na kształt krokieta.
3.Tak przygotowane panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia. Podajemy na ciepło.
4.PRZYGOTOWANIE JARMUŻU:
Jarmuż płuczemy i usuwamy z niego grube części liści.
5.Tak przygotowany obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, odciskamy nadmiar wody i kroimy na mniejsze części.
6.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy jarmuż i razem smażymy około 5 minut doprawiając do smaku. Tak przygotowane nadzienie wykorzystujemy do przełożenia naleśników.
Komentarze