Kolorowe kotleciki z kaszy kuskus z kluseczkami z manny i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kotlety:
Kaszę przygotowujemy wedłu przepisu na opakowaniu, gdy ostygnie, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy masę, jeśli jest za rzadka dodajemy bułkę tartą. formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smazymy na oleju.
kluseczki:
jajka ucieramy z masłem , powoli wsypujemy kaszę mannę, rozgniecioną bulionetkę lub vegetę, pieprz i posiekaną zieleninę. ciatso musi mieć gęstą konsystencję, odstawiamy na 20 minut, następnie, umoczoną w wodzie łyżeczką, nakładamy małe kluseczki na wrzącą wodę, gotujemy aż wypłyną około 5 minut.
sos:
posiekaną drobno cebulkę szklimy na złoto na maśle, dodajemy mąkę, przygotowujemy zasmażkę, wlewamy na patelnię mleko, gotujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy kostkę grzybową i łyżkę mielonych suszonych grzybów, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy z kluseczkami.
Porady
Do sosu zamiast grzybów możemy dodać podsmażone pieczarki, jest wtedy równie pyszny ale bardziej delikatny.
Komentarze