Kolorowe kostki

4.5 (172 ocen)

Idealny przysmak dla dzieci !

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych grubych wafli
    1 opakowanie czerwonej galaretki

    na krem:
    3 szklanki mleka
    6 łyżek kaszy manny
    1 kostka masła
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki cukru pudru
    3 opakowania galaretek o różnych smakach i kolorach
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko z cukrem waniliowym, dodać kaszę mannę, gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Gotowy krem podzielić na 4 części.
  • 2. Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250 ml wody, ostudzić i kolejno łączyć z 1/3 ilości kremu. Natomiast czerwoną galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
  • 3. Kwadratową blachę wielkości wafli wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej pierwszy wafel. Na niego wyłożyć pierwszy, jasny krem, na to wylać lekko tężejącą galaretkę czerwoną. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Układamy: wafel- masa biała bez galaretki- czerwona galaretka- druga część kaszy manny z pierwszą galaretką- wafel- trzecia część kremu z drugą galaretką- wafel- czwarta część kremu z galaretką trzeciego koloru- wafel
  • 5. Całość przykryć papierem śniadaniowym, obciążyć np. deską do krojenia i wstawić na noc do lodówki. Kroić na małe kwadraty.
    Smacznego ! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować