kolorowe KOPYTKA z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Istny hit w oczach dzieci! ale że da się zafarbować coś naturalnie? pewnie że się da! im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • kopytka:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    400g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól, pieprz, pieprz ziołowy

    barwienie:
    ZIELONY 300g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    ŻÓŁTY 2 łyżki kurkumy
    POMARAŃCZOWY 2 łyżki słodkiej papryki
    w/w proporcje barwnika są na 1kg ziemniaków, więc jeśli chcemy przygotować z jednej porcji kopytek 3 różne kolory, to musimy odpowiednio zmniejszyć ilość barwnika.

    sos:
    900ml wody
    300g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
    1 mała cebula
    3 łyżki oleju
    1 duży pęczek koperku
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz, 3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowe kopytka z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowe kopytka - surowe 1. KOPYTKA: ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zmielone ziemniaki, barwnik, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stolnicę dokładnie posypujemy mąką, odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałeczki i ostrym nożem kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut od wypłynięcia.
  • 2. SOS i PULPECIKI mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy je dłonią. Formujemy 10 małych kuleczek. Na talerzyk wsypujemy 1 łyżkę mąki i obtaczamy w niej dokładnie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy na nim pulpeciki i smażymy z każdej strony do ścięcia białka. Tak przygotowane pulpety przekładamy do garnka. Na patelnię wylewamy 100 ml wody i delikatnie ją podgrzewamy (dzięki temu woda zbierze nam cały smak mięsa), przelewamy ją do garnka w którym są pulpety i uzupełniamy kolejnymi 700ml wody. Dodajemy łodyżki koperku (tylko do gotowania, potem je wyjmiemy), sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy całość ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy łodyżki koperku (wyrzucamy je) oraz pulpeciki (na czas zaprawiania sosu). Pozostały koperek kroimy na drobno i dodajemy go garnka, chwilę gotujemy. 2 łyżki mąki pszennej rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Tak przygotowaną mąkę wlewamy do sosu i mieszamy energicznie gdyż sos zacznie nam gęstnieć. Następnie 2 łyżki śmietany przekładamy do miseczki i stopniowo dolewamy kilka łyżek sosu z garnka – by ją zahartować – dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy nasze pulpeciki.

    Kolorowe kopytka podajemy wraz z sosem i pulpecikami. Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować