barwienie:
ZIELONY 300g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
ŻÓŁTY 2 łyżki kurkumy
POMARAŃCZOWY 2 łyżki słodkiej papryki
w/w proporcje barwnika są na 1kg ziemniaków, więc jeśli chcemy przygotować z jednej porcji kopytek 3 różne kolory, to musimy odpowiednio zmniejszyć ilość barwnika.
sos:
900ml wody
300g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 mała cebula
3 łyżki oleju
1 duży pęczek koperku
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, 3 liście laurowe
Kolorowe kopytka z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOPYTKA: ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zmielone ziemniaki, barwnik, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stolnicę dokładnie posypujemy mąką, odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałeczki i ostrym nożem kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut od wypłynięcia.
2.SOS i PULPECIKI mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy je dłonią. Formujemy 10 małych kuleczek. Na talerzyk wsypujemy 1 łyżkę mąki i obtaczamy w niej dokładnie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy na nim pulpeciki i smażymy z każdej strony do ścięcia białka. Tak przygotowane pulpety przekładamy do garnka. Na patelnię wylewamy 100 ml wody i delikatnie ją podgrzewamy (dzięki temu woda zbierze nam cały smak mięsa), przelewamy ją do garnka w którym są pulpety i uzupełniamy kolejnymi 700ml wody. Dodajemy łodyżki koperku (tylko do gotowania, potem je wyjmiemy), sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy całość ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy łodyżki koperku (wyrzucamy je) oraz pulpeciki (na czas zaprawiania sosu). Pozostały koperek kroimy na drobno i dodajemy go garnka, chwilę gotujemy. 2 łyżki mąki pszennej rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Tak przygotowaną mąkę wlewamy do sosu i mieszamy energicznie gdyż sos zacznie nam gęstnieć. Następnie 2 łyżki śmietany przekładamy do miseczki i stopniowo dolewamy kilka łyżek sosu z garnka – by ją zahartować – dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy nasze pulpeciki.
Kolorowe kopytka podajemy wraz z sosem i pulpecikami. Pycha!
Komentarze