Kolorowe kokardki z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Do tego dania można użyć także pomidorów z puszki. Tuńczyka dokładam na samym końcu, gdyż lubię gdy w daniu wyczuwalne są większe jego kawałki.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • 250 g makaronu kolorowego kokardki,
    • Puszka tuńczyka w oleju,
    • 2 łyżki kaparów,
    • 2 pomidory,
    • 1 duża cebula,
    • 2 łyżki oleju,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Szczypiorek, bazylia do dekoracji

Kolorowe kokardki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone w kostkę pomidory. W trakcie gdy pomidory się smażą stawiamy na gazie makaron. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Porcjujemy na talerze.
    Do naszego sosu dokładamy odsączonego z oleju tuńczyka. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Sos tuńczykowo -pomidorowy wykładamy na makaron.
    Całość posypujemy kaparami oraz pokrojonym szczypiorkiem.
    Podajemy z listkiem bazylii

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy