Sałata z kapusty białej i czerwonej, buraków i orzechów

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniały mix kolorowych, zdrowych warzyw z dodatkiem orzechów włoskich

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki drobno szatkowanej białej kapusty
    1,5 szklanki drobno szatkowanej czerwonej kapusty
    2 małe ugotowane buraki ćwikłowe
    sok z cytryny
    2 małe korniszony
    kilka czarnych oliwek
    1 średnia cebula
    szczypior
    sól, cukier, pieprz
    ½ szklanki majonezu ( u mnie domowy)
    2 łyżeczki grubo kruszonych migdałów lub orzechów włoskich

Sałata z kapusty białej i czerwonej, buraków i orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sparz białą kapustę w posolonej wodzie z łyżeczką soku z cytryny
    2. Sparz czerwona kapustę w posolonej wodzie z łyżeczką soku z cytryny
    3. Cebulę pokrój w piórka oraz posyp solą – odstaw, aby się zmacerowała
    4. Pokrój cieniutko obrane buraki
    5. Pokrój korniszony
    6. Pokrojona cebule odcedź z nadmiaru soku i podziel na dwie części
    7. W osobnych miseczkach wymieszaj kapustę białą i czerwoną z majonezem i częścią cebuli
    8. Wymieszaj w misce przez podrzucanie kapusty, dodaj korniszony, oliwki
    9. Teraz wkładaj do salaterki, delikatnie mieszając, kapusty oraz po odrobinie buraczków (partiami)
    10. Na końcu udekoruj sałatkę dymką, migdałami i kilkoma oliwkami.
    11. Włóż sałatkę na godzinę do lodówki
    12. Podaj z zimnymi mięsami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy