Kolorowe jajka na twardo

4.5 (153 ocen)

  • 15 min

Pięknie wyglądające kolorowe jajeczka !

  • 15 min

Składniki:

  • 6-10 jajek
    majonez,
    sałata, rzodkiewka, szczypiorek
    sól
    barwniki spożywcze



Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kolorowe jajka na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja 1. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (10-15 minut). Ugotowane wstawić do zimnej wody i schłodzić. Skorupki jajek delikatnie porozbijać, ale nie obierać ich.
  • 2. W szklankach przygotować barwniki i zanurzyć w nich całe jajka.
    Pozostawić na 3-4 godziny, a następnie wyjąć ze szklanek i obrać ze skorupek. Na jajkach powstanie mozaika i będą kolorowe.

  • 3. Ustawić na półmistu, ścinajac szerszą część jaja nożem i udekorować według uznania majonezem i zieleniną.

  • 4. Barwniki spożywcze można zastąpić: zielony - wywarem ze spinaku, żółty - kurkumą, czerwony - koncentratem barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować