Kolorowe jabłuszko

5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest wyjątkowe ze względu na swój smak jak i wygląd. Gości na naszym stole podczas największych uroczystości, cała rodzina się nim zajada.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT

    6 jajek, osobno żółtka i białka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku od pieczenia
    1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

    MASA JABŁKOWA

    1,5kg jabłek
    1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
    1 łyżka masła
    1/3 szklanki cukru

    MASA JOGURTOWA

    2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
    2 opakowania galaretki truskawkowej

    ŚMIETANA

    500ml śmietanki 30% lub 36%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.

    2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.

    3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.

    MASA JABŁKOWA
    4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

    5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.

    6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

    MASA JOGURTOWA
    7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

    8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.

    ŚMIETANA
    9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

    10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.

    
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować