Te ciastka przygotowuję na różne sposoby. Z dużą ilością kakao doskonałe do kawy czy herbaty.Udekorowane lentylkami ucieszą dzieci,a na święta można je zapakować i podarować bliskim.
Kolorowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i smalec ( w tempe.pokojowej)włożyć do dużej miski,posiekać z przesianą przez sitko mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Gdyby było zbyt miękkie dodać kilka łyżek cukru białego kryształ i ponownie zagnieść.Schłodzić w lodówce (30 minut). Wyciskać ciastka przez maszynkę ze specjalną końcówką.
2.Układać na blasze wyłożonej pergaminem.Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C.
3.Przygotować lukier : białka roztrzepać widelcem dodać cukier puder, ewentualnie 3 krople olejku pomarańczowego, ucierać do momentu, aż masa będzie idealnie gładka i szklista.
4.Ciastka dekorować lukrem. Na wilgotny lukier doklejać kolorowe lentylki lub inne ozdoby cukrowe.
5.Uwaga: można upiec jasne ciastka (nie dodawać wówczas kakao) i dekorować je czekoladowymi kropelkami, płatkami itp.
Komentarze