Dziś zapraszam Was na pyszną i sycącą wiosenną zupkę pełną kolorów... z selerem naciowym, marchewką, kukurydzą, zielonym groszkiem, pomidorami oraz kurczakiem. Zupka samo zdrowie!
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 marchewki średniej wielkości
1 cebula
5-6 łodyg selera naciowego
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki zielonego groszku
1 puszka krojonych pomidorów
1,5 litra bulionu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki chili
kolendra świeża
Kolorowa zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy i kroimy również w plasterki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min.
2.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko.
3.Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. Po tym czasie, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżymi listkami kolendry.
Komentarze