Kolorowa ze śledziem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Przygotowuję ją dla gości lubiących ostre smaki.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2-3 czerwone cebule
    ● 2-3 jabłka
    ● por
    ● 6-8 płatów matiasów
    ● 3 pietruszki
    ● 4 marchewki
    ● 4 ziemniaki
    ● 4 jajka na twardo
    ● sól, pieprz
    Sos: mały majonez
    ● duży jogurt naturalny
    ● pęczek szczypiorku
    ● 2 ząbki czosnku

Kolorowa ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy moczymy w wodzie ok. 30 minut. Osączamy.
  • 2. Marchewki i pietruszki obieramy i myjemy. Gotujemy
    w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
  • 3. Sos: szczypiorek drobno siekamy, czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy 30 minut.
  • 4. Jajka, jabłka i cebule obieramy. Śledzie kroimy w dużą kostkę, cebule w małą, a pora w półplastry. Marchewkę, pietruszkę, jajka i jabłka ścieramy
    na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w słupki.
    5. W salaterce układamy warstwę cebuli, oprószamy solą
    i pieprzem. Wykładamy kolejno: jabłka, matiasy, ziemniaki, pora, pietruszkę, jajka i marchewkę i oprószamy solą
    i pieprzem. Polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy